Friday, May 1, 2009

Sushi King is Non-Halal


Salam..



Aku berasa marah.. Geram.. Rasa macam nak tampar2 je pihak yang bertanggung jawab atas pengambilan pekerja melayu yang bekerja di Sushi King..




Perkara ni mengaburi mata pelanggan tentang status halal di Sushi King..




Nak jadi cerita.. Satu hari ni aku nak treat member aku makan Sushi kat Sushi King.. Ain Hamali namanya.. Becoz.. Dia ni lah member paling setia ngan aku.. Kiranya dia nilah yang paling transparent dengan aku.. Ok.. Cut the crap..




Aku browse laman web Sushi King.. http://www.sushi-king.com/




Tujuan aku browse laman web ni pasal nak tgk menu dia.. memang pelbagai.. Yang aku pelik.. Diorang serve *Sake based food..




Aku mula tertanya2 tentang status halal tempat ni.. So aku browse kalau2 ada halal certificate info kat web dia.. memang takde.. Then aku recall balik.. Memang kat every premise dia takde logo halal nie..




So aku buat online enquiry kat laman web tu.. Ni keratan email yang aku hantar dan dapat reply dari Sushi King..
----- Forwarded Message ----
Cc: Susan Yee ; sharyn marketing0@sushi-king.com
Sent: Wednesday, 29 April, 2009 8:39:21
Subject: Re: Sushi King Online Feedback/Enquiries
Dear Mohamed Afiq,

Thank you for your email.

For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free.

All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.

Thank you.

May you have a great day ahead!

Warmest Regards,
Marilyn LimMarketing DepartmentSushi Kin Sdn. Bhd.Tel: 03-56319060 Ext: 283
----- Original Message -----
Sent: Tuesday, April 28, 2009 8:32 AM
Subject: Sushi King Online Feedback/Enquiries


How often do you visit Sushi King : Once every few month
Which outlet did you last visit : Sushi King Mahkota Parade (Melaka)
Date : 24.05.2008
Time : 2.13pm
Food : Good
Value for money : Average
Cleaniness : Excellent
Service Quality : Excellent
Enquiry : I would like to know about halal staus of Sushi King since there were no halal logo on every of your premise entrance.


Untuk pengetahuan korang.. Walaupun dia kata takde babi dalam makanan diorang.. But.. Dalam nasi tu.. Bahan asas untuk buat nasi tu adalah Beras Jepun dan Cuka Sushi..Dalam cuka tu mengandungi Sake..
Macam aku sendiri buat sushi.. Tapi untuk Cuka Sushi tu aku buat sendiri.. Tak guna instant yg jual kat pasaraya atau yang Sushi King gunakan.. So.. Ingat.. Lepas ni tak payah pi sushi king.. it's a Non-Halal Restaurant..

*Sake adalah arak beras yang berasal dari Jepun...

13 comments:

Kenek said...

woah......
bru tahu
thx 4 ur info!

Asilah Ikimo said...

i pon bru tau..
but sedikit sedih la..dh xleh mkn sushi.. :(

amie. said...

thanks for sharing!
woah~ memang ragu2 pasal penggunaan sake dalam sushi tu.
i thot kat msia dia guna cuka without the arak based
if u get what i mean. hehe~
ni utk sushi king or other sushi as well?
sushi jusco cmne lak?
*my only alternative* :')

BERSINERGI DENGAN ALAM said...

Thanks for the info about the halal certification of Sushi King. It is very informative and should be disseminated to all Muslim friends.

Anyway, I'm planning to make my own sushi but still looking for the halal vinegar suitable for sushi. As mentioned, your mum used to have her own vinegars, so if you don't mind, can i have the recipe how to make our own vinegar????

ARN

BERSINERGI DENGAN ALAM said...

Just for info, nak makan sushi kat Jusco Perda OK, staf jusco sendiri yang buat.. sebab semua yang buat tu melayu, dan mereka guna cuka halal.

Izbeta Shyah said...

thx for sharing, gila lah, erm, nak tanya, semua shushi ke tak halal.? i meant kalau yang jual dekat jusco, yang buatnye pon orang melayu....

maaf bertanya, hanya satu persoalan semata mata

Afiq's Diary said...

Salam.. Hi.. Izbeta.. Berdasarkan tinjauan yang saya lakukan.. Sushi di Jusco Wangsa Maju boleh dimakan leh kerana cuka yang digunakan adalah cuka yang halal dan mendapat pengiktirafan JAKIM. Cuka sushi tersebut juga ada dijual di kaunter sushi tersebut. Dan tinjauan kedua dibuat di Tesco Ampang. Yang mana cuka yang menggunakan gula, garam dan cuka makan dibuat sendiri oleh staf sushi tersebut dan boleh dimakan.. Wallahualam..

Khairi said...

ex-staf sushi king...

for ur guys information mmgla sushi king xde sijil halal dan ini mmg blh ditanya sendiri kepada staf @ manager..
tetapi bila kita lihat dari post yang saya baca ini

Email kedua dari http://lepaktime.blogspot.com/2009/08/sushi-king-halal-ke.html:

Enquiry : I know that your chicken & beef are from halal supplier. How about your sushi? Do you put any sake or any other types of alcohol in your sushi? If you did, you shouldn’t do. Cause muslims can’t eat your sushi if contains any alcohol. Hope you can change it to vinegar that not contains alcohol cause muslims also want to enjoy your sushi. Thank you.

Jawapan dari Sushi King :

Dear Faeza,

Thank you for your enquiry.

Sushi King is not certified 'Halal'. This is due to some of our food contains 'Mirin'.

Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

On top of that, some of our restaurants do sell beer.

Hope this answers your question.

Thank you.

May you have a great day ahead!

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext 283
Fax: 03-56325200

mmg dah ditulis di meja makan s.king bahawa all our product is halal except1. Unagi Kabayaki
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura
kerana mengandunog 0.01% alcohol, oleh itu yg cstomer muslim dengan sengalnya x membaca dan order 2 kenapa...
staf xleh cancel order kalo cstmr dah order sushi, lg2 kalo dia order dari staf cina yang sah2 makan babi dan xhiraukan sensitiviti "halal"...
dorang xkesah, ko order drg tls je...

so kalo nak mkn sushu king, orderla benda yg goreng2, coz benda2 2 semua keluar dari bahan mentah yang dari supplier "halal"....

*dengan info ini, anda boleh bezakan yg mne halal dan haram... tetapi disarankan lebih baik mencari restoran yang terjamin halalnya...

Khairi said...

ex-staf sushi king...

for ur guys information mmgla sushi king xde sijil halal dan ini mmg blh ditanya sendiri kepada staf @ manager..
tetapi bila kita lihat dari post yang saya baca ini

Email kedua dari http://lepaktime.blogspot.com/2009/08/sushi-king-halal-ke.html:

Enquiry : I know that your chicken & beef are from halal supplier. How about your sushi? Do you put any sake or any other types of alcohol in your sushi? If you did, you shouldn’t do. Cause muslims can’t eat your sushi if contains any alcohol. Hope you can change it to vinegar that not contains alcohol cause muslims also want to enjoy your sushi. Thank you.

Jawapan dari Sushi King :

Dear Faeza,

Thank you for your enquiry.

Sushi King is not certified 'Halal'. This is due to some of our food contains 'Mirin'.

Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

On top of that, some of our restaurants do sell beer.

Hope this answers your question.

Thank you.

May you have a great day ahead!

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext 283
Fax: 03-56325200

mmg dah ditulis di meja makan s.king bahawa all our product is halal except1. Unagi Kabayaki
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura
kerana mengandunog 0.01% alcohol, oleh itu yg cstomer muslim dengan sengalnya x membaca dan order 2 kenapa...
staf xleh cancel order kalo cstmr dah order sushi, lg2 kalo dia order dari staf cina yang sah2 makan babi dan xhiraukan sensitiviti "halal"...
dorang xkesah, ko order drg tls je...

so kalo nak mkn sushu king, orderla benda yg goreng2, coz benda2 2 semua keluar dari bahan mentah yang dari supplier "halal"....

*dengan info ini, anda boleh bezakan yg mne halal dan haram... tetapi disarankan lebih baik mencari restoran yang terjamin halalnya...

Khairi said...

ex-staf sushi king...

for ur guys information mmgla sushi king xde sijil halal dan ini mmg blh ditanya sendiri kepada staf @ manager..
tetapi bila kita lihat dari post yang saya baca ini

Email kedua dari http://lepaktime.blogspot.com/2009/08/sushi-king-halal-ke.html:

Enquiry : I know that your chicken & beef are from halal supplier. How about your sushi? Do you put any sake or any other types of alcohol in your sushi? If you did, you shouldn’t do. Cause muslims can’t eat your sushi if contains any alcohol. Hope you can change it to vinegar that not contains alcohol cause muslims also want to enjoy your sushi. Thank you.

Jawapan dari Sushi King :

Dear Faeza,

Thank you for your enquiry.

Sushi King is not certified 'Halal'. This is due to some of our food contains 'Mirin'.

Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

On top of that, some of our restaurants do sell beer.

Hope this answers your question.

Thank you.

May you have a great day ahead!

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext 283
Fax: 03-56325200

mmg dah ditulis di meja makan s.king bahawa all our product is halal except1. Unagi Kabayaki
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura
kerana mengandunog 0.01% alcohol, oleh itu yg cstomer muslim dengan sengalnya x membaca dan order 2 kenapa...
staf xleh cancel order kalo cstmr dah order sushi, lg2 kalo dia order dari staf cina yang sah2 makan babi dan xhiraukan sensitiviti "halal"...
dorang xkesah, ko order drg tls je...

so kalo nak mkn sushu king, orderla benda yg goreng2, coz benda2 2 semua keluar dari bahan mentah yang dari supplier "halal"....

*dengan info ini, anda boleh bezakan yg mne halal dan haram... tetapi disarankan lebih baik mencari restoran yang terjamin halalnya...

Afiq's Diary said...

Terima kasih Khairi diatas kesudian saudara untuk berkongsi info. Semoga para pembaca blog akan lebih berhari2 dalam memilih makanan.. :)

eilamsm said...

thanks 4 u info..nasib sya x sempat p mkn lg..alhamdulillah

Langit Tinggi said...

rasanya takpayah pergi la..kenapa mesti nak campur makanan halal dgn makanan haram..dah jelas kat situ..perkara yg mmbuat muslim rasa was2 nak makan tu bahaya..dari cuba.baik cegah..nasihat je..maaf