Wednesday, February 8, 2012

Sarawak Bumi Kenyalang (Part 2)

Hi.. Setelah lama mendiamkan diri kerana sibuk (Sibuk ke?).. Hehe.. Kina saya kembali dengan Sarawak Bumi Kenyalang Bahagian Ke-2.

Bersambung dari eksplorasi harian saya sebelum ni, keesokkan harinya, saya dibawa untuk menikmati Laksa Sarawak.

Ha.. Laksa Sarawak bukanlah pengalaman yang baru dalam hidup saya ketika itu tetapi merupakan pengalaman menikmati makanan yang nyaman itu buat kali kedua. Pertama kali saya menikmati Laksa Sarawak adalah ketika saya berkunjung ke rumah abang saya, dan kebetulan padi hari itu, jiran abang saya (Orang Sarawak) memberikan sedikit Laksa Sarawak
sempena Hari Raya. Dan itulah pengalaman saya yang pertama kali mencuba Laksa Sarawak.Aroma Laksa Sarawak ni memang harum bagi saya kerana baunya cukup kaya dengan ulam-ulaman yang segar. Nak tahu apa rasa Laksa Sarawak? Sekiranya anda pernah merasa Ma'jun (Supplement orang berpantang). Begitulah rasanya cuma kali ini terasa manis2 santan di hujung rasanya. Mantap!

Saya dibawa ke restoran Nyonya di sekitar Bandar Kuching, menurut rakan saya, restoran ini menyajikan hanya makanan yang halal dan menjadi rutin harian warga pekan itu untuk menikmati Laksa Sarawak sebagai sajian sarapan sehari2, selain dari pilihan alternatif sarapan biasa seperti nasi lemak, roti canai dan kuih-muih.

Kemudian aktiviti kerja di Sarawak diteruskan di pejabat FAMA Sarawak separuh hari berikutan Sembahyang Jumaat bakal menyusul sebentar lagi.

Pada waktu Zuhur, kami dibawa ke Masjid Jamek Kuching Sarawak. Pertama kali saya menjejakkan kaki ke masjid yang penuh dengan dekorasi dan disemarakkan dengan bauan kayu gaharu yang dibakar dalam tempat pembakar khas. Sangat kuat baunya. Juga satu pengalaman baru apabila melihat saf Muslimin dan Muslimat diletakkan bersebelahan, tidak seperti di semenanjung, saf lelaki dihadapan, saf wanita dibelakang.


Selesai Solat Jumaat, kami menikmati makan tengahari direstoran bawah pokok dekat Petrajaya, sebelum bertolak ke Tapak Pasar Malam MJC untuk tujuan pendaftran usahawan disana pula.

Begitulah suasana Pasar Malam MJC. Sangat meriah dan panjang sekali.

Kesemua peniaga sedang membuat persiapan

Ha.. Siap bawa kolam ikan untuk memastikan setiap ikan yang dijual hidup segar sehingga dibeli pelanggan.

Midin (Paku pakis bumi Sabah Sarawak) Sedap rasanya.. Rasanya seperti pucuk paku semenanjung cuma terksturnya lebih berlendir dan lembut serta manis.

Haa... Selesai di MJC.. Nantikan sambungan Bahagian ke-3 ya?

No comments: